ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Νίκος Βιλλιώτης
Οικοδομικές Εργασίες – Ανακαινίσεις | Σαλαμίνα

Eπιχρίσματα στην Σαλαμίνα
Γιατί σοβατίζουμε την οικοδομή; Είναι απαραίτητος και τί προσφέρει ο σοβάς στην κατοικία μας;

Τα επιχρίσματα ή σοβατίσματα ή σοβάδες προσφέρουν καταρχάς προστασία στο φέροντα οργανισμό (σκελετό) αλλά και στην τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές (κοινά τούβλα). Προστασία από τις καιρικές συνθήκες (νερό, ηλιακή ακτινοβολία) αλλά και από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα επιχρίσματα επίσης προσφέρουν μια εμφάνιση της επιλογής μας που θέλουμε να έχει η οικοδομή. Ανάλογα με τον τύπο του σοβατίσματος μπορούμε να έχουμε μια λεπτή και λεία επιφάνεια, άγρια κλπ.

Άρα λοιπόν είναι σημαντικό να επιτύχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα ακολουθώντας τους κανόνες της τέχνης που τηρούν οι σοβατζήδες εδώ και πολλά χρόνια, και που σήμερα με λίγη τύχη μπορούμε ακόμα να βρούμε τεχνίτες που να τις ακολουθούν.

Η κατασκευή των επιχρισμάτων
Τα επιχρίσματα γίνονται σε 3 στρώσεις. Η πρώτη στρώση του επιχρίσματος γίνεται εσκεμμένα με ανωμαλίες για να εφαρμόσει καλύτερα η δεύτερη στρώση. Κάθε επόμενη στρώση πρέπει να έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε τσιμέντο ή μικρότερο πάχος. Κάθε στρώση πρέπει να στεγνώσει πριν στρώσουμε την επόμενη. Η τελική στρώση του επιχρίσματος εφαρμόζεται πατητά με μυστρί σε δύο διαδοχικές στρώσεις. Έπειτα η επιφάνεια τρίβεται με ξύλινο τριβίδι, το οποίο διαβρέχεται με ποσότητα νερού και περνιέται με ομοιόμορφες κυκλικές κινήσεις.

Είδη διακοσμητικών επιχρισμάτων
Τριφτά ή Τριπτά: Το πιο συνηθισμένο και εφαρμόζεται σε 3 στρώσεις δίνοντας το χρόνο να σκληρύνουν.
Πεταχτά επιχρίσματα: Η τρίτη στρώση εκφύεται στον τοίχο.
Σπατουλαριστό επίχρισμα: Εφαρμόζεται σε παχιά στρώση επάνω σε προηγούμενη τριφτή ή πεταχτή στρώση. Όταν η επιφάνεια της 2ης στρώσης αρχίζει να στεγνώνει περνιέται με καθαρό μυστρί, οπότε μειώνεται το βάθος του αναγλύφου της. Τέλος ανάγλυφα τελειώματα δημιουργούνται στη νωπή ή στεγνή 3η στρώση επιχρίσματος.
Πατητά: Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε στο επίχρισμα λεία επιφάνεια.
Τραβηχτά: Στην 3η στρώση χαράζονται γραμμές με χτένι.

Εξυπηρετούμε όλη τη Σαλαμίνα. Εγγυημένο αποτέλεσμα.

Εργασίες:

  • Κατασκευές μπετόν

  • Χτίσματτα

  • Επιχρίσματα (Σοβατίσματα)

  • Τοιχοποιίες

Φωτογραφίες